23.10.2017. 22:15
0
Tillerson u nenajavljenoj posjeti Bagdadu
Američki državni sekretar Rex Tillerson doputovao je u ponedjeljak u nenajavljenu posjetu Bagdadu, sastajući se s premijerom Haiderom al-Abadijem, satima nakon što je njegov ured optužio Tillersona za mješanje u unutrašnje stvari Iraka.


To je bio Tillersonov drugi sastanak s Abadijem u nekoliko dana. Nakon nedjeljnog sastanka, kome je prisustvovao i saudijski kralj Salman, Tillerson je izjavio kako je došlo vrijeme da se proiranske milicije koje su pomogle Bagdadu u pobjedi nad Islamskom državom "vrate kućama".

Izgleda da Abadi ne dijeli Tillersonov stav.

- Nijedna strana nema pravo da se mješa u iračka pitanja - navodi se u saopćenju iz njegovog ureda. Saopćenje nije citiralo premijera lično, nego "izvor" blizak njemu.

Washington, koji također podržava Bagdad u borbi protiv Islamske države, zabrinut je da će Iran iskoristiti svoje pojačano prisustvo u Iraku i u Siriji gdje podržava predsjednika Bashara al-Assada, kako bi proširio uticaj u regiji.

Uticaj šiitskog Irana u Iraku, čije je stanovništvo također većinski šiitsko, porastao je od američke invazije u 2003. u kojoj je svrgnut dugogodišnji čelnik zemlje, sunit Saddam Hussein.

Irački sunitski susjedi, među kojima je Saudijska Arabija, dijele američke brige rastućim iranskim uticajem, prenosi Reuters.

(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.