25.10.2017. 13:30
0
U pripremi američka deklaracija o osudi etničkog čišćenja u Mijanmaru
Zvaničnici pripremaju preporuku za državnog sekretara Rexa Tillersona da prvi put nedvosmisleno upotrijebi termin "etničko čišćenje" za tretman naroda Rohinja u Mijanmaru, čime se Trumpova administracija približila osudi zločina nad ovim narodom.


- Moji šefovi su kazali da se čini da se radi o etničkom čišćenju. Ja također dijelim taj stav - kazao je Patrick Murphy, visokopozicionirani američki diplomata za Jugoistočnu Aziju, prenosi Associated Press.

Tillerson bi preporuku da usvoji ovakvu terminologiju mogao dobiti već ove sedmice, smatraju zvaničnici upoznati s ovim procesom. On će zatim odlučiti da li će poslušati ovaj savjet eksperata i advokata svog ministarstva, čime bi povećao pritisak na američku vladu da razmotri nove sankcije protiv Mijanmara.

Prema Uredu UN-a za sprječavanje genocida, "etničko čišćenje" nije prepoznato kao zaseban zločin po međunarodnom pravu, za razliku od zločina protiv čovječnosti i genocida. Ovaj termin se pojavio u kontekstu sukoba u bivšoj Jugoslaviji 1990-tih godina, kada ga je jedna komisija UN-a definisala kao "stvaranje etnički homogenog područja korištenjem sile ili zastrašivanja kako bi se osobe koje pripadaju određenim skupinama uklonile s tog područja".

(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.