3.11.2017. 12:11
0
Potpuni krah ISIL-a: Iračka vojska ušla u Al-Qaim, posljednje uporište ISIL-a
Iračke snage u petak su ušle u Al-Qaim, najveći grad u posljednjem bastionu radikalne grupe Islamska država u toj zemlji, saopćili su vojni zapovjednici.

Iračke snage pokrenule su u petak rano ujutru baraž artiljerijske vatre po položajima džihadista u gradu, podržane zračnim udarima koalicije pod američkim vodstvom.

Pripadnici vojske i elitne kontraterorističke službe "pokrenuli su napad na centar Al-Qaima", izjavio je general major Noman Abed al-Zobai, zapovjednik sedme divizije Iračke vojske, za AFP s mjesta borbi.

Kratko nakon toga, drugi oficir koji je tražio da ostane anoniman, izjavio je da je kvart Gaza u tom gradu preotet od džihadista.

- Jedinice kontraterorističke službe i plemenski borci oslobodili su  grad nakon žestokih borbi u kojima su neki od terorista ubijeni, dok su se ostali povukli iz centra Al-Qaima - kazao je.

Paravojne jedinice Hashed al-Shaabi (Narodne mobilizacije) navode u saopćenju da su džihadisti zapalili civilne kuće u jugozapadnom kvartu grada kako bi otežali vidljivost iz zraka.

Vladine snage pokrenule su operaciju u prošloj sedmici na zauzimanju Al-Qaima i njegovog okruženja, pustinjskog džepa teritorije duž rijeke Eufrat u blizini granice sa Sirijom.

Dom za oko 150.000 ljudi, uglavnom izu sunitskih plemena, grad je posljednji irački ostatak samoproglašenog kalifata Islamske države nakon što je osvojila velike dijelove  Iraka i Sirije u 2014.

Koalicija pod američkim vodstvom tvrdi da je oko 15.000 boraca Islamske države ostalo u regiji, za koju se očekuje da će biti poprište "posljednje velike bitke" protiv radikalne grupe u Iraku.

Islamska država također je pod pritiskom posebnih ofanziva sirijske vojske i snaga s američkom podrškom u susjednoj sirijskoj pokrajini  Deir Ezzor.

Hashed je kazao da je nekoliko boraca Islamske države pobjeglo preko granice prema sirijskom gradu Albu Kamal, prenosi AFP.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.