16.12.2017. 14:15
0
Peruanski kongres planira smjenu predsjednika Kuczynskog
Šanse predsjednika Pabla Kuczynskog da preživi na vlasti političku krizu koja je zahvatila Peru smanjile su se nakon što je kongres usvojio prijedlog za započinjanje procedura za "oslobađanje predsjedničke pozicije" s dovoljno glasova da on bude smijenjen u roku jedne sedmice.

Kongres, u kojem većinu ima opozicija, u petak je izglasao s 93 naspram 17 glasova pokretanje njegove smjene zbog navoda o korupciji koje on negira, izvještava Reuters.

Na sjednici zakazanoj za 21. decembar bit će potrebno 87 glasova da on bude smijenjen, a tada će od njega biti zatraženo da iznese svoju odbranu.

Brazilska građevinska kompanija Oderbrecht, koja je u centru najvećeg korupcijskog skandala u Latinskoj Americi, ove sedmice je objavila isplate u iznosu od ukupno 4,8 miliona dolara kompanijama koje posjeduje Kuczynski ili neki od njegovih bliskih prijatelja, što je potaklo zahtjeve za njegovu ostavku.

Kuczynski je prethodno negirao bilo kakvu povezanost s tom brazilskom kompanijom, a u četvrtak je rekao da u tim isplatama nema ništa sporno.

(FENA/Ajla Hurko)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.