16.12.2017. 21:15
0
Kurz: Ne napuštamo liniju EU po pitanju Rusije
Mandatar za sastav nove austrijske vlade Sebastian Kurz istakao je večeras, prilikom prezentacije programa i članova buduće vlade, da Austrija neće napuštati jedinstvene stavove i djelovanje EU.


On je, na konferenciji za štampu, na kraju dana koji je počeo informisanjem austrijskog predsjednika Aleksandera van der Belena o završetku koalicionih pregovora, a nastavljen odobravanjem koalicionog sporazuma od strane stranačkih tijela, istakao da će buduća vlada u Beču biti jasno proevropska.

- Nećemo napuštati jedinstvenu liniju EU po pitanju Rusije, poručio je Kurc čiji kabinet preuzima nadležnost za EU.

Kazao je da nova vlada želi da ojača subsidijarnost u EU, da radi na jačanju EU u oblastima gdje je potrebna saradnja, kao što su zajednička zaštita granica, ekonomska i monetarna politika, ali i na tome da se Unija povlači iz onih oblasti koje se tiču nacionalne regulacije.

Ukazao je da su pripreme za preuzimanje predsedavanja EU u drugoj polovini iduće godine već dugo u toku.

Prema njegovim riječima jedan cilj je da se da doprinos da kurs EU po pitanju ilegalne migracije bude ispravan, s čim u vezi je istakao da podržava stav predsjednika Vijeća EU Donalda Tuska da raspodjela izbjeglica ne riješava problem, već da treba zaštiti spoljne granice.

Također, Austrija želi da doprinese poboljšanju sigurnosti, pošto Evropa zbog terorizma i ilegalne migracije nije postala sigurnija.

Kurz je naglasio da Austrija želi da da doprinos da EU bude uspješnija u borbi protiv terorizma i radikalizacije, prenosi Avaz.

(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.