8.1.2018. 10:27
0
May objavljuje kadrovske smjene u britanskoj vladi
Britanska premijerka Theresa May danas objavljuje kadrovske smjene u vladi, dok se u medijskim izvještajima sugerira da će šestero visokih ministara biti smijenjeno ili otpušteno.
Očekuje se da ministar vanjskih poslova Boris Johnson, ministrica unutrašnjih poslova Amber Rudd, ministar za Brexit David Davis i ministar finansija Philip Hammond zadrže svoje položaje.

Očekuje se, međutim, da ministrica obrazovanja Justine Greening, predsjedavajući stranke Patrick McLoughlin, ministar biznisa Greg Clark i Andrea Leadsom, predsjedavajuća Donjeg doma parlamenta, budu smijenjeni, prenose britanski mediji.

Premijerka bi također trebala imenovati ministra za Brexit "bez sporazuma", u pokušaju da pokaže Briselu da je Britanija ozbiljna u namjeri da napusti EU bez postizanja sporazuma ukoliko pregovori ne dođu do zadovoljavajućeg zaključka po nju, piše Daily Telegraph.

Također se očekuje da May promovira više žena i mlađih političara, u nastojanju da prikaže novo lice svoje konzervativne stranke.

Promjene u vladi slijede nakon odlaska njenog čovjeka od povjerenja Damniana Greena, prvog sekretara vlade, nakon što je priznao da je lagao o navodnom otkriću pornografskih fotografija na njegovom kompjuteru u Donjem domu parlamenta tokom policijske istrage.

To je bila posljednja u dugom nizu kriza za May, koja je izgubila parlmentarnu većinu kratko nakon što je postala premijerka u julu 2016. i čijim mandatom dominira "usijana" tema Brexita, prenosi dpa.

(Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.