9.1.2018. 19:45
0
Astronautu upitan povratak na Zemlju: Porastao nevjerovatnih devet centimetara
Jedan japanski astronaut koji živi na Međunarodnoj svemirskoj stanici kaže da je porastao devet centimetara od odlaska u svemir prije samo tri sedmice.

Norišige Kanai napisao je na Twitteru da je zabrinut da neće stati u sjedište ruskog vozila ''Sojuz'' kojim bi trebao da se vrati kući u junu. 

- Dobro jutro svima. Imam jedno jako važno obavještenje. Na uobičajenom mjerenju od kako smo došli u svemir pokazalo se: vau, vau – stvarno sam porastao devet centimetara za nekoliko sedmica - napisao je astronaut. 
Astronauti inače porastu u svemiru u prosjeku između dva i pet centimetara. To se dešava zbog odsustva gravitacije što omogućava da se kičmeni pršljenovi rašire, piše CdM.

Svemirska letjelica Sojuz koja služi za prevoz astronauta sa Zemlje i nazad na nju, ima sjedište limitirane dužine. Ako neko od posade poraste više od uobičajenog, to može da bude problem, piše Avaz

(Amila Alijagić)

Astronaut
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.