29.1.2018. 20:26
0
Davis: Britanski status u prelaznom periodu "sličan" punopravnom članstvu
Glavni britanski pregovarač za Brexit izjavio je u ponedjeljak da će status njegove zemlje unutar Evropske unije u prelaznom periodu nakon napuštanja bloka biti "ne baš potpuno isti kao punopravno članstvo - ali veoma, veoma sličan".

Ministar za Brexit David Davis u ponedjeljak je poručio komisiji Doma lordova da Britaniju još obavezuju pravila EU i Evropskog suda tokom tranzicijskog perioda, ali bez mjesta u tijelima bloka koja donose odluke. 

Davis je kazao da će "postojeća regulatorna struktura nastaviti da postoji, postojeća pravosudna struktura će postojati".

Dodao je da će Britanija, ipak, imati slobodu da pregovara o novim trgovinskim sporazumima izvan bloka, što joj je zabranjeno kao članici EU.

EU je saopćila da svaki novi sporazum neće moći da stupi na snagu prije kraja prelaznog perioda, 31. decembra  2020. godine, prenosi Associated Press.

(FENA/Ajla Hurko)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.