4.3.2018. 12:00
0
Talijani glasaju na parlamentarnim izborima, Silvio Berlusconi jedan od favorita
Talijani danas glasaju na parlamentarnim izborima, nakon kampanje koju su obilježili žestoki sukobi, nezadovoljstvo ekonomskim rezultatima, visoka nezaposlenost i debata o imigraciji, prenosi Reuters.

Ankete predviđaju da bi bivši premijer Silvio Berlusconi i njegovi desničarski saveznici mogli izaći kao pobjednici, ali nedovoljno da bi samostalno mogli formirati vladu.

Populistički Pokret "Pet zvijezda" će, kako se očekuje, pojedinačno dobiti najviše glasova dok se od vladajuće stranke lijevog centra Demokratska partija očekuje da bude treća.

- "Pet zvijezda" je favorit u finišu kampanje, ali teško je vjerovati da će bilo koja koalicija ili stranka dobiti više od 40 posto koliko je potrebno za formiranje vlasti - rekao je analitičar Lorenzo Pregliasco.

Birališta su otvorena jutros u 7.00 sati, a zatvaraju večeras u 22 sata. Izlazne ankete će biti objavljene odmah po zatvaranju glasačkih mjesta. Zbog kompliciranog izbornog sistema konačni rezultati možda neće biti poznati do ponedjeljka navečer.

Berlusconi se smatra opcijom koja bi mogla ujediniti proevropski blok i postaviti aktuelnog čelnika Evropskog parlamenta Antonia Tajanika za premijera, čime bi populistički pokret "Pet zvijezda" bio spriječen da preuzme vlast.

Pravo glasa za Predstavnički dom ima 46,6 miliona Italijana, a za Senat 42,9 miliona italijanskih državljana.

Birači moraju imati najmanje 18 godina za glasanje za Predstavnički dom, odnosno najmanje 25 godina za glasanje za Senat.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.