5.3.2018. 22:45
2
NATO: Brine nas Putin
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da je objava Vladimira Putina o novom nuklearnom oružju "dio obnovljene ruske samouvjerenosti na koju Zapad već odgovara".

- Naravno da smo zabrinuti, jer, NATO ne želi novi hladni rat. Ne želimo novu trku u naoružanju", rekao je Stoltenberg tokom posjete Bagdadu - prenose agencije.

Putin je u četvrtak objavio čitav niz novog nuklearnog oružja koje je, kako je naveo, ili već spremno za upotrebu ili je u razvoju, istakavši da bi to oružje moglo da pogodi skoro svaku tačku na zemaljskoj kugli, a da ne bude presretnuto, podsjećaju mediji.

Stoltenberg je danas ocijenio da je Putinov govor u skladu sa "šablonom ponašanja u kojem Rusija razvija novo oružje i koristi vojnu silu protiv susjedne Ukrajine", prenosi Avaz.

"Ovaj šablon, koji vidimo proteklih godina, dio je razloga što NATO sada prilagađava i najsnažnije do sada jača svoju kolektivnu odbranu otkako je završen hladni rat", istaknuo je generalni sekretar Alijanse.

Stoltenberg je pozvao Rusiju da se pridržava Sporazuma o nuklearnim snagama srednjem dometa (INF) za koji su SAD saopštile da ga je Putin prekršio svojom prošlosedmičnom objavom.

(Ajla Hurko) 

 

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.