29.3.2018. 9:35
0
Za tačno godinu Velika Britanija izlazi iz EU
Velika Britanija će 29. marta 2019. u ponoć po srednjoevropskom vremenu službeno prestati biti dio Evropske unije. Bit će to skok u nepoznato koji bi trebao biti ublažen sporazumom o prijelaznom razdoblju, ocjenjuju analitičari.

Britanska premijerka Theresa May započela je "brakorazvodnu" proceduru s EU krajem marta 2017., ali je odmah shvatila da u dvije godine neće moći postići sporazum o budućim odnosima sa svojim bivšim partnerima te je zatražila i dobila prijelazno razdoblje. 

Tako je dobila na vremenu i osigurala ponešto pravne sigurnosti britanskim firmama, prenosi Avaz.

- Ne moramo biti spremni već dogodine jer imamo prijelazno razdoblje - kazao je profesor političke ekonomije Anand Menon.

"Prekid je odgođen", dodaje njegova kolegica Catherine Barnard, profesorica evropskog prava.

Pravo pitanje je, dodaje Barnard, "hoće li dva tabora biti dovoljno spremna 31. decembra 2020., kada završi prijelazno razdoblje".

Tokom prijelaznog razdoblja London više neće učestvovati u donošenju odluka EU, ali će i dalje imati pristup jedinstvenom tržištu, no morat će izvršiti svoje obaveze unutar već dogovorenog višegodišnjeg finansijskog okvira.

Zadržat će se i sloboda kretanja evropskih građana, što je bio zahtjev Brisela kojem se premijerka Mej morala povinovati.

(Ajla Hurko)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.