1.4.2018. 15:15
0
Nobelovac Robert Shiller: Stiže nam nova ekonomska kriza
Nobelovac Robert Shiller upozorio je da rastuće tenzije između SAD i Kine mogu dovesti do još jedne velike ekonomske krize.

Shiller je bio govornik na "China development" forumu u Pekingu, gdje je rekao da trgovinski rat između dvije najveće ekonomije svijeta može usporiti investiranje, što je siguran put nizbrdo.
 
- To je haos, usporava se razvoj, a ljudi misle da će ovo proći bez posljedica i olako to doživljavaju - rekao je Shiller o predloženim carinskim stopama koje SAD najavljuju Kini.

- Prvo što će se desiti je ekonomska kriza jer su ovakvi biznisi zasnovani na dugotrajnom planiranju, za njih su razvijeni sistemi rada i školovani su ljudi. Moramo to sve ponovo osmisliti u našoj zemlji kada se uvoz prekine - rekao je on i ukazao na najpoznatiji "carinski rat" ikada, onaj u doba Velike depresije početkom tridesetih godina.

Najveća ekonomska šteta bit će, kako je rekao, kada kompanije prilagode svoje investiranje u skladu s novim carinama.

- Kada me pitaju o jačini udara na ekonomiju, smatram da su oni više psihološki nego direktni - kaže ekonomista sa "Yalea" i napominje kako su carinske stope tridesetih uništile samopouzdanje i želju da se planira za budućnost.

Smatra da upravo taj "čekamo da vidimo šta će se desiti" stav uzrokuje recesiju.

Zvanični Peking rekao je da planira uvesti tarife na 128 američkih proizvoda u vrijednosti od tri milijarde dolara kao odgovor na Trumpove mjere s početka mjeseca. 

On posljednje izjave predsjednika SAD naziva pokazateljima da je riječ o "šoumenu" koji očigledno uživa u toj ulozi, a njegovu eskalaciju u retorici pripisuje sve bližim izborima za Kongres koji su svojevrsni pokazatelj i toga kako stoji predsjednik.

- Predsjednik je već godinu, vrijeme je da napravi nešto pametno što će pozitivno utjecati na građane - kaže Nobelovac i napominje da je Tramp svjestan toga da ostaje u centru pažnje ako stalno "stvara vijesti".

(FENA/Ajla Hurko)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.