14.4.2018. 10:15
0
Trumpovo obraćanje naciji: Napao sam Siriju jer Rusija nije ispunila obećanja
Američki predsjednik Donald Trump obratio se noćas naciji i rekao da je naredio napad u Siriji zbog navodnog hemijskog napada u Dumi.

Prije godinu Assad je izveo divljački hemijski napad protiv svog nevinog naroda. SAD su odgovorile sa 59 raketnih udara koji su uništili 20 posto sirijske avijacije. Prošle subote Assadov režim je upotrijebio hemijsko oružje da ubije nevine civile u Dumi, nedaleko od Damaska. Masakr je bio ozbiljna eskalacija upotrebe hemijskog oružja od režima - rekao je Tramp.

Kako je rekao, nakon užasa Prvog svjetskog rata, civilizirane nacije su se udružile da zabrane hemijsko oružje.

- Također imam poruku da su dvije vlade najodgovornije za podršku, opremanje i finansiranje kriminalnog Asadovog režima. Iran i Rusija, pitam vas kakve nacije žele da budu povezane s masovnim ubicom nevinih ljudi, žene i djece - istaknuo je Trump. 

Predsjednik SAD je rekao da je Vladimir Putin 2013. godine obećao eliminaciju sirijskog hemijskog oružja i da je Assadov navodni nedavni napad direktan rezultat neispunjenog obećanja Rusije. 

- Rusija mora odlučiti hoće li nastaviti da se kreće mračnim putem ili će se pridružiti civiliziranim nacijama kao sila mira i stabilnosti. Nadamo se da ćemo naći zajednički jezik s Rusijom i možda i Iranom, ali možda i ne - kazao je Trump.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.