7.5.2018. 10:12
0
Bill Clinton na proslavi obnove državnosti BiH u Washingtonu: Na skupu Sanela Jenkins, Haris Silajdžić i Wesley Clark
Gala večerom organiziranom u Washingtonu, Savjetodavno vijeće za Bosnu i Hercegovinu (ACBH) obilježilo je 75. godišnjicu obnove državnosti BiH, a na ovom skupu okupljenima se obratio bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Bill Clinton.

Predsjednica Savjetodavnog vijeća Ajla Delkić kazala je u uvodnom obraćanju da su građani BiH postali ponosni Amerikanci i Amerikanke jer te dvije države veže tradicija prihvatanja drugog i drugačijeg.

Delkić je naglasila da je danas osnovni cilj svih koji vole BiH da se poraze snage koje traže uvođenje tiranije manjine nad demokratskom većinom.

Predsjednica Delkić je uime Amerikanaca bosanskog porijekla zahvalila i republikancima i demokratama u Kongresu Sjedinjenih Američkih Država koji podržavaju BiH kao građansku državu jednakih građana.

Predstavnici Vijeća Clintonu su uručili nagradu za životno djelo zbog uloge u zaustavljanju agresije na BiH, a ova nagrada prošle godine pripala je bivšem američkom potpredsjedniku Joe Bidenu i senatoru Bobu Doleu.

Priznanja su uručena i Saneli Diani Jenkins, poslovnoj ženi i filantropu čija fondacija čini mnogo za mlade u BiH, kao i predstavniku Fondacije "Hastor" za pomoć djeci i mladima iz BiH.

Posebno priznanje je dodijeljeno i bivšem članu Predsjedništva BiH Harisu Silajdžiću, te američkim generalima Gordonu Sullivanu i Wesleyu Clarku, bivšem glavnom zapovjedniku NATO za Evropu.

Među dobitnicima priznanja ove godine su i američki režiser dokumentarnih filmova i pisac Bill Carter, koji je i počasni građanin Sarajeva, te kapetan u američkim Oružanim snagama Ermin Mujezinović.

Večeri su prisustvovale brojne visoke zvanice, predstavnici međunarodnih organizacija, kao i mnogih nevladinih organizacija, saopćeno je danas iz Savjetodavnog vijeća za BiH.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.