12.5.2018. 12:15
0
SAD pozivaju druge zemlje da pojačaju pritisak na Iran
Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa pozvala je druge zemlje da povećaju pritisak na Iran zbog njegove uključenosti u sukobe na Bliskom istoku.

U saopćenju iz Bijele kuće na meti kritike je Iranska revolucionarna garda uz tvrdnje da ona širi destabilizirajući utjecaj širom Bliskog istoka, čak i kada su iranski ljudi žrtve ekonomije koja se bori s problemima.

U saopćenju se optužuje Iranska revolucionarna garda da je ispalila projektile na Izrael ranije ove sedmice, u eskalaciji sukoba koja je potaknula strahovanja od izbijanja šireg sukoba koji bi mogao izbiti u toj regiji. Također se optužuju iranskei saveznici u Jemenu da su ispalili balistički projektil na Saudijsku Arabiju.

 - Te su akcije daljnji dokaz da akcije iranskog režima predstavljaju ozbiljnu prijetnju regionalnom miru i sigurnosti - navodi se u saopćenju. 

- Vrijeme je da odgovorne zemlje pojačaju pritisak na Iran kako bi on promijenio svoje opasno ponašanje - dodaje se.

Američki predsjednik Tramp u petak je, telefonskim pozivom, razgovarao s britanskom premijerkom Theresom May. Oboje čelnika osudili su iranske balističke napade iz Sirije na Izrael te razgovarali o tome kako najbolje odgovoriti na iransko ponašanje, navela je Bijela kuća.

Izrael je odgovorio na lansiranje projektila, pokrećući zračne napade koji su, kako je saopćeno, pogodili "gotovo sva" iranska infrastrukturna mjesta u Siriji. Izrael je za napade optužio Brigadu el-Kuds, elitnu jedinicu Iranske revolucionarne garde.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u četvrtak je rekao da je iransko ispaljivanje raketa iz Sirije "prešlo crvenu crtu", dodavši da Izrael neće dopustiti Iranu da se vojno utvrdi u Siriji. Iran, pak, tvrdi da u Siriji ima samo savjetnike, ali ne i vojne snage, prenosi Avaz.

(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.