22.5.2018. 10:30
0
Rouhani odgovorio SAD-u: Ko ste vi da odlučujete za Iran i svijet?
Iranski predsjednik Hassan Rouhani odbacio je prijetnje američkog državnog sekretara Mikea Pompea, rekavši da ostatak svijeta više neće prihvaćati da Washington donosi odluke u njegovo ime.

Ko ste vi da odlučujete za Iran i svijet? Svijet ne prihvata danas da Sjedinjene Države odlučuju za njega. Zemlje imaju svoju nezavisnost - navodi Rouhani u izjavi za javnost koju su prenijele iranske novinske agencije. 

Izjava predstavlja reakciju na Pompeov govor od ponedjeljka u kome je zaprijetio "najoštrijim sankcijama u istoriji"  ukoliko Islamska Republika ne kapitulira pred nizom od 12 zahtijeva po pitanju njene regionalne uloge i raketnog programa.

Rouhani je, međutim, osudio administraciju predsjednika Donalda Trumpa da se "vraća 15 godina unazad ka eri Busha mlađeg i ponavlja iste izjave iz 2003. godine". 

- Vrijeme takvih izjava je prošlo, a iranski narod je čuo takve izjave stotine puta i više im ne pridaje pažnju - kazao je Rouhani.

Evropski čelnici snažno su osudili američki potez da odustane od nuklearnog sporazuma iz 2015. i ponovo uvede sankcije, smatrajući to podrivanjem regionalne stabilnosti i direktnim napadom na njihove ekonomske interese.

Rusija i Kina, ostale dvije strane u sporazumu, također su kritikovale američki potez i najavile su da će nastaviti trgovinu s Iranom.

- Svijet više ne prihvata logiku da gospodin koji je predvodio špijunsku službu odlučuje za ostale - izjavio je Rouhani, misleći na Pompeov donedavni položaj direktora  CIA-e, prenosi AFP.


(Fena/Admir Oručević)

IranSAD
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.