30.5.2018. 8:29
1
SAD traže hitan sastanak Vijeća bezbjednosti UN-a zbog diskusije o palestinskim raketnim i minobacačkim napadima na Izrael
Sjedinjene Američke Države (SAD) tražile su hitan sastanak Vijeća bezbjednosti UN zbog diskusije o palestinskim raketnim i minobacačkim napadima na Izrael.

Očekuje se da će se sastanak održati u srijedu kako bi se diskutovalo o napadima za koje su odgovornost preuzeli ekstremistički Hamas i Islamski džihad i naveli Izrael da odgovori udarima iz vazduha, prenosi CDM.

"Najnoviji napadi iz Gaze su najveći viđeni od 2014. godine", navela je u saopćenju ambasadoricaa SAD u UN Niki Hejli.

U saopćenju se dodaje da su minobacački projektili koje su "ispalili palestinski ekstremisti pogodili civilnu infrastrukturu i vrtić" i da bi Savjet bezbjednosti morao "odgovoriti na najnoviji talas nasilja uperen protiv nevinih izraelskih civila i palestinsko rukovodstvo mora biti odgovorno za ono što dozvoljava da se dešava u Gazi".

Nešto ranije je izraelski ambasador u UN Dani Danon, pozvao generelnog sekretara svjetske organizacije Antonija Gutereša da osudi Hamas i smatra ga odgovornim za današnje terorističke incidente.

Izraelski mediji su izvjestili sinoć, pozivajući se na palestinske izvore, da su izraelski udari na Gazu nastavljeni.

U međuvremenu su izraelski zvaničnici porekli da je postignut prekid vatre s Hamasom i Islamskim džihadom.

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.