1.6.2018. 19:50
0
Pompeo: Sjevernokorejska delegacija uručit će Trumpu pismo Kim Jong Una
Vodeći savjetnik sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una danas je otputovao za Washington gdje će uručiti pismo sjevernokorejskog lidera američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, saopćio je američki državni sekretar Mike Pompeo nakon što je izvjestio o "dobrom napretku" u razgovorima između dviju strana o održavanju samita o denuklearizaciji Korejskog poluotoka.

- Uvjeren sam da se krećemo u pravom smjeru. Naše dvije zemlje suočavaju se s ključnim momentom u našim odnosima, i bilo bi tragično da se propusti ovakva prilika - izjavio je Pompeo na konfererenciji za novinare u New Yorku nakon sastanka s čelnikom sjevernokorejske delegacije Kim Jong Cholom.

On nije potvrdio da će se samit definitvno održati u Singapuru 12. juna i nije mogao saopćiti da li će se donijeti bilo kakva odluka nakon što Trump pročita Kimovo pismo. Njegovi komentari, ipak, predstavljaju najpozitivniju reakciju jednog visokog američkog zvaničnika otkako je Trump naglo otkazao samit prošle sedmice nakon ratobornih izjava iz Sjeverne Koreje.

Dvije zemlje, u nadi da će organizirati prvi samit SAD-a i Sjeverne Koreje nakon šest decenija neprijateljstava, također su podržale pregovore u Singapuru i u demilitariziranoj zoni između dviju Koreja.

Trump je u četvrtak izjavio novinarima: "Mi sarađujemo veoma dobro sa Sjevernom Korejom".

Dodao je da bi se čak mogao organizirati drugi ili treći samit sa Sjevernom Korejom, prenosi agencija AP.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.