1.6.2018. 20:30
0
Akcionari Facebooka na sastanku tražili ostavku Zuckerberga: Ugledajte se na Georgea Washingtona, a ne na Vladimira Putina
Bijes i frustracije isplivali su na godišnjem sastanku akcionara Facebooka, čime se okupljanje na kojem obično nema nikakvih događanja pretvorilo u šansu investitorima da se suoče sa direktorima kompanije iza koja je godina puna skandala, navodi NBC News.

Američka televizija navodi da je jučerašnji sastanak na trenutke ličio na pobunu, dok su investitora izvršnog direktora Facebooka Marka Zuckerberga rešetali pitanjima u vezi sa njegovim vođenjem kompanije i načinom na koji se odnosio prema skandalu oko prikupljanja informacija korisnika.
 
- Ugledajte se na Georgea Washingtona, a ne na Vladimira Putina - poručio je jedan od investitora Zuckerbergu, misleći na Washingtonovu odluku da ode sa funkcije predsjednika SAD.

NBC News objašnjava da su sastanci akcionara Facebooka obično formalnost, pošto glasačku moć u kompaniji i dalje kontroliraju Zuckerberg i uski krug ljudi oko njega, što čini praktično nemogućim pokušaje usvajanja inicijativa akcionara, osim ako ih ne odobri lično Zuckerberg. Navodi se da je na jučerašnjem sastanku odbijeno svih šest inicijativa koje su predložili akcionari.

Američka televizija navodi da je također tokom izbora članova uprave Facebooka, jedna žena prekinula sastanak i pozvala akcionare da spriječe da Zuckerberg bude ponovo izglasan za člana uprave. I pored toga, svih osam članova uprave, uključujući Zuckerberga, ponovo je izabrano.

Navodi se da prijedlog akcionara po kojem je trebalo uvesti pravilo jednog glasa po pojedinačnoj akciji, čime bi Zuckerberg izgubio specijalna glasačka prava koja sada ima, nije prošao, prenosi Avaz.

(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.