24.6.2018. 13:45
0
Ann Petrila poručila: U SAD-u postoje 954 grupe koje zagovaraju mržnju
Profesorica prakse socijalnog rada Ann Petrila sa Denverskog univerziteta (Kolorado) bila je današnji uvodničar na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99. Profesorica Petrila govorila je o temi "Nacionalizam: opasna globalna i lokalna igra“ s osvrtom na stanje u Sjedinjenim Državama.

Adil Kulenović je na početku podsjetio da se Krug 99 od svog osnivanja borio protiv nacionalizama, te istakao da je bauk nacionalizma  sve prisutniji u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama.

Kulenović je istakao da najveći problem BiH nije korupcija, nego nacionalizmi.

Profesorica Petrila istakla je da je krajnja posljedica nacionalizma, kako je primijetila tokom boravaka u BiH, postala očigledna.

- Nažalost u ovom trenutku dinamika koja je doprinjela ratu i genocidu u BiH je sve prisutnija u SAD, naročito u toku postojeće administaracije –navela je.

Ona je rekla da SAD postaju sve podijeljenjije društvo, kako tenzije, predrasude i mržnja koji su tinjali dugo vremena sad postaju "manični glas iz Bijele kuće i dijelova Kongresa SAD".

- U Sjedinjenim Državama postoje 954 grupe koje zagovaraju mržnju. A od predsjedničkih izbora broj krivičnih djela počinjenih iz mržnje je dostigao petogodišnji maksimum prema podacima FBI – istakla je Ann Petrila.

Ona je navela da ljudi u Sjedinjenim državama i drugdje u svijetu moraju biti svjesni da propaganda, pokušaj kontrole medija i retorika zasnovana na mržnji, koja je, smatra Petrila, sad uobičajena u SAD, predstavljaju opasnu igru koja  već ima grozne posljedice.

Također je istakla da su se glavna žarišta otpora pokrenula i istakla da se ona moraju podržati.

Profesorica prakse socijalnog rada Ann Petrila je vanredni profesor GSSW-a za terensku edukaciju, koja koordinira više od 600 agencija koje nude terenske stažiranje studentima MSW. Njeni ciljevi za program uključuju povećanje broja i raznolikosti internacionalnih terenskih praksi.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.