5.7.2018. 11:30
0
SAD - Šumski požar u Utahi, evakuacija stanovništva
Zbog šumskog požara u američkoj zapadnoj saveznoj državi Utah počela je nova evakuacija stanovništva i zatvoren je Autoput 40.

Požar nazvan "Dollar Ridge Fire" proširio se tokom noći s 30.000 hektara na 40.469 hektara a samo jedan posto vatrene stihije je suzbijeno, saopćila je Američka šumska služba.

Agencija je prognozirala da će se požar širiti i u srijedu navečer po lokalnom vremenu, jer je već zahvatio šume, livade i nisko rastinje po suhom vremenu.

Požar "Dollar Ridge" najveći je u historiji te savezne države i uništio je 20 do 30 kuća i zgrada od ponedjeljka navečer. 

Obzirom da je vatrena stihija promjenila pravac u srijedu u popodnevnim satima po lokalnom vremenu (u četvrtak oko ponoć po srednjoevropskom vremenu) i došla oko 300 metara od Autoputa 40, izdato je naređenje o novoj evakuaciji, a autoput je zatvoren.

Ukupno je sedam šumskih požara bjesnilo Utahom u srijedu a nacionalna meteorološka služba objavila je crveno upozorenje u sjevernim, zapadnim i centralnim djelovima države, dok je guverner Utaha Gary Herbert također proglasio vanredno stanje.

Lokalna TV stanica KUTV javila je kako zvaničnici vjeruju da su ljudske aktivnosti izazvale požare, prenosi agencija Xinhua.


(FENA / Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.