18.7.2018. 20:45
0
Turska: Američki svećenik optužen za terorizam i špijunažu ostaje u zatvoru
Turski sud donio je u srijedu presudu po kojoj američki svećenik Andrew Craig Brunson, optužen za terorizam i špijunažu, ostaje u zatvoru.

Brunson, svećenik iz Sjeverne Karoline, koji je živio u Turskoj više od 20 godina, optužen je da je pomogao grupi koju Ankara krivi za pokušaj državnog udara 2016. godine, kao i pružanje podrške Radničkoj partiji Kurdistana, prenosi agencija Reuters.

Brunson negira optužbe, ali ukoliko ga osude, prijeti mu do 35 godina zatvorske kazne.

Naredno ročište je zakazano za 12. oktobar.

Američki zvaničnici tražili su od Turske da oslobodi Brunsona.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan zatražio je u zamjenu za evangelističkog svećenika da Washington izruči Ankari imama Fethullaha Gulena, koji živi u egzilu u SAD-u, prenosi Al Jazeera.

Turske vlasti optužuju Gulena da stoji iza neuspješnog pokušaja državnog udara u julu 2016. godine.

(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.