3.8.2018. 12:30
0
Pompeo insistira da Turska oslobodi američkog pastora
Američki državni sekretar Mike Pompeo insistira da Turska oslobodi uhapšenog američkog pastora, čiji je slučaj naveo Trumpovu administraciju da uvede sankcije visokim turskim zvaničnicima i teško je naškodio odnosima dvije NATO saveznice.

Pompeo je također izjavio da će tražiti oslobađanje nekoliko lokalnih službenika u američkim diplomatskim misijama u Turskoj.

Samo dva dana nakon što je američka administracija uvela sankcije turskim ministrima pravde i unutrašnjih poslova oko slučaja pastora Andrewa Craiga Brunsona, Pompeo se sastao s turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom na marginama samita ASEAN-a u Singapuru. Uoči susreta Pompeo je izjavo da će Brunsonov slučaj biti visoko na njegovoj listi tema o kojima će raspravljati sa svojim turskim kolegom. On je branio sankcije kao znak toga kako administracija ozbiljno shvata Brunsonov slučaj.

- Turci znaju da sat otkucava i da je vrijeme da pastor Brunson bude vraćen kući i nadam se da će oni uvidjeti o čemu je riječ: demonstraciji da smo veoma ozbiljni po tom pitanju - izjavio je Pompeo novinarima u u svom avionu koji je letio iz Kuala Lumpura do Singapura.

- Mi ovo smatramo jednim od brojnih otvorenih pitanja koje imamo s Turcima - izjavio je Pompeo.

On to nije pojasnio, ali poznato je da su Washington i Ankara u sporu oko niza pitanja, uključujuči tursko kontinuirano pritvaranje trojice turskih službenika američkog konzulata u Istanbulu, kao i vojne aktivnosti u sjevernoj Siriji i turske planove da nabavi napredne sisteme protuzračne odbrane od Rusije.

Prošle su sedmice američki predsjednik Donald Trump i potpredsjednik Mike Pence zaprijetili uvođenjem sankcija Turskoj ukoliko se Brunson odmah ne oslobodi. Oni tvrde da nedavno prebacivanje Brunsona iz zatvora u kućni pritvor nije dovoljno.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan odbacio je američke zahtjeve, rekavši da njegova vlada neće ustupiti i da je "spremna da ide svojim putem" ukoliko SAD budu djelovale. Turci su također najavili odmazdu za američke sankcije "bez odgode". 

Tursko ministarstvo vanjskih polova nazvalo je sankcije "bezobzirnom intervencijom u naš pravni sistem" koja bi naškodila "konstruktivnim naporima na iznalasku rješenja problema između dvije zemlje".

Obraćajući se novinarima nakon susreta s Pompeom, Cavusoglu je opisao njihove rasprave kao "izuzetno konstruktivne" i kazao je da će dvije zemje nastaviti da rade na rješenju međusobnih sporova.

- Ponovili smo im da se ništa ne može riješiti jezikom prijetnji i sankcija i mi vjerujemo da je to dobro shvaćeno - kazao je Cavusoglu.

Brunson (50) je uhapšen u decembru 2016. nakon propalog puča pod optužbama da je "počinio zločine u ime terorističke grupe čiji nije član" i za špijunažu. Iako je prebačen u kućni pritvor, on se suočava sa zatvorskom kaznom do 35 godina ukoliko bude osuđen po obje tačke na suđenju koje je trenutno u toku.

Evangelistički pastor, koji je iz Black Mountaina u Sjevernoj Karolini, živi u Turskoj 23 godine i predvodi Crkvu uskrsnuća u Izmiru, prenosi AP.

(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.