10.8.2018. 10:41
0
Novinarka provela 15 mjeseci u zarobljeništvu: Silovali su me svaki dan
Amanda Lindaut napunila je 26 godina kada je odlučila da ode na put u ratom razorenu zemlju na istoku Afrike 2008. godine. Tamo je oteta, zajedno s tadašnjim momkom, fotografom Nigel Brennanom.

Njihovi otmičari, naoružani kalašnjikovim, tražili su njihovim porodicama oko milion i po eura za otkup, uz prijetnju kako će, u suprotnom, da im odsjeku glave.
 
Deset godina kasnije Amanda Lindaut je riješila da govori o ovom događaju. 

- Sjećam se da sam najprije pomislila - možda je ovo samo pljačka. Čak sam i naivno mislila da pričom mogu da se izvučem iz svega - rekla je ona.

''Kanadska i australska vlada ne plaćaju otkupe. Ja dolazim iz siromašne porodice, a ni Najdželova porodica nije bogata. Tada sam shvatila da je to tek početak'', ispričala je, prenosi Avaz.ba.

U sljedećih 15 mjeseci par je doživljavao svakodnevna premlaćivanja, izgladnjivali su ih, a nakon što su ih razdvojili, počeo je pravi pakao za Amandu Lindaut.

- Silovali su me na dnevnom nivou. Bilo je užasavajuće. Kako je vrijeme prolazilo, uvjeti su bili sve gori - priča novinarka.  


Ona je ranije radila u Bagdadu i Afganistanu, pa joj nasilje svakakve vrste nije bilo strano. Međutim, ovo je bilo neizdrživo. 

- U jednom trenutku sam pomislila kako ću da uzmem žilet, prerežem sebi vrat i završim ovu muku.

Međutim, tada je ugledala prizor zbog kojeg je odustala od ove namjere.

- Dok je svitala zora, nešto mi je privuklo pažnju. Ugledala sam ptičicu kako veselo skakuće i pomislila da je to znak. Ta ptica je bila glasnik. Odustala sam od toga. Želja da sebi oduzmem život je nestala i nikada se više nije vratila. Nevjerovatan osjećaj preplavio je moje tijelo. Odlučila sam da preživim bez obzira na sve i rekla sam samoj sebi: Ponovno ću biti slobodna i ponovo ću vidjeti svoju porodicu - prisjeća se Lindaut.

Konačno, poslije 460 dana zatočeništva, par je pušten nakon što su njihove porodice nekako uspjele da sakupe novac za otkup.

- Prošla sam nevjerovatno putovanje. Vidjela sam najgore od ljudi, da bih vidjela i najbolje od ljudi. Australci koji uopće nisu poznavali Najdžela i mene skupili su novac za našu slobodu - istakla je ona. 

U junu je Ali Omar Ader, čovjek koji je organizirao otmicu, osuđen na 15 godina u kanadskom zatvoru. Na suđenju je Amanda Lindaut svjedočila i otkrila kako se i dalje budi noću i ima noćne more.

- Godinama nisam mogla da vjerujem da sam napokon slobodna. I dalje sam mislila da sanjam i da ću da se probudim okovana lancima u mračnoj sobi - rekla je ona.

Novinarka je napisala knjigu o svemu što je prošla, kao i njen tadašnji momak, s kojim više nije u dobrim odnosima.



Lejla Trle

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.