10.8.2018. 17:15
0
Kina - Protesti muslimana zbog rušenja džamije
Stotine muslimana u sjeverozapadnoj Kini danas je protestovalo zbog odluke vlasti da se sruši džamija.
Zvaničnici su saopćili da novoizgrađena Velika džamija Weizhou nema odgovarajuću građevinsku dozvolu.

Vjernici su, međutin, odbili da ustuknu pred vlastima. Jedan od njih izjavio je da "oni neće dopustiti vlastima da dotaknu džamiju".

U Kini živi oko 23 miliona muslimana, a islam je stoljećima među najbitnijim religijama u pokrajini Ningxia.

Grupe za ljudska prava tvrde, međutim, da je u porastu neprijateljski stav javnosti prema muslimanima u Kini, a posebno prema uticaju stranih relgija.

Džamija, koja ima nekoliko velikih minareta i kupola, izgrađena je u bliskoistočnom stilu.

Stoljećima su muslimanske džamije naroda Hui građene u više kineskom stilu, a izgleda da lokalna vlada smatra novu građevinu primjerom rastuće arabizacije kineskog islama, javlja dopisnik BBC-a iz Kine.

(Fena/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.