20.8.2018. 8:24
0
Evo zašto Njemačka želi pomoći Turskoj da prebrodi krizu
Nakon što je objavljeno da je Katar ponudio da uloži 15 milijardi dolara u turske banke i tržišta i tako joj pomogne da se izvuče iz inflacije i ekonomske krize, ruku spasa Ankari je ponudio i Berlin.

Kako Erdogan traži način da zaštiti tursku ekonomiju od sukoba sa predsjednikom SAD Donaldom Trumpom, on i nemačka kancelarka Angela Merkel razgovarali su telefonom kako bi organizirali hitan sastanak ministara finansija dvije zemlje.

Razgovor dvoje lidera pokazuje koliko je veliki ulog na obje strane, te da Njemačka želi da Turska izbjegne finansijsku krizu jer ne može dopustiti toj zemlji da potone u haos, rekao je za “Bloomberg” neimenovani izvor upoznat sa razmišljanjem Merkelove.

U preokretu koji pokazuje moguću normalizaciju odnosa Ankare i Berlina poslije serije diplomatskih sukoba, Merkel planira da 28. septembra ugosti Erdogana.

– Nikome u prilog ne ide ekonomska destabilizacija Turske. Ali, sve mora da se uradi kako bi se osigurala nezavisnost centralne banke – izjavila je Merkelova u Berlinu ove sedmice.

Njemačka je do sada bila najveći ekonomski partner Turske, a prošle godine je njihova bilateralna trgovina iznosila oko 37 milijardi eura (42 milijarde dolara).

Oko 6.500 kompanija koje su u potpunom ili djelimično u vlasništvu Njemačke posluje širom Turske.

Turska se nalazi na 16. mestu među njemačkim izvoznim tržištima, ispred Japana i mnogih zemalja Evropske unije.

Zato ne čudi što Njemačka traži način da se riješi kriza u Turskoj.

Iz njemačke poslovne zajednice upozoravaju da se rizik od recesije u Turskoj može smanjiti samo u stabilnom političkom okruženju, jer bez njega nema ni povjerenja stranih ulagača.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.