25.9.2018. 14:30
1
Izrael: Sastanak kabineta sigurnosti zbog dopremanja ruskog S-300 Siriji
Izraelski kabinet sigurnosti sazvao je u utorak ujutro sastanak usljed napetosti između Izraela i Rusije, a nakon najave Moskve da će uskoro dostaviti napredne protuzračne sisteme S-300 Siriji.

Ministri su se sastali u uredu premijera u Jeruzalemu kako bi bili informirani o najnovijim dešavanjima, kazao je glasnogovornik vlade, bez ikakve dodatne elaboracije.

Nakon sastanka, izraelski premijer Benjamin Netanyahu otputovat će u New York kako bi nazočio Generalnoj skupštini UN-a.

U ponedjeljak Kremlj je saopćio da je ruski predsjednik Vladimir Putin obavijestio Netanyahua telefonom da Rusija namjerava Siriji dostaviti napredne sisteme S-300, prenosi Xinhua.

Netanyahu je upozorio da bi dopremanje takvog oružja moglo ugroziti stabilnost u regionu, dodajući da će Izrael "nastaviti braniti svoju sigurnost i interese".

Taj potez Moskve došao je nakon rušenja ruskog aviona iznad Sirije.

Avion II-20 sa 15 članova posade greškom su oborile sirijske snage u vrijeme napada izraelskih lovaca na mete u Siriji.

Moskva smatra da su se izraelski avioni skrivali iza ruske letjelice od sirijske protuzračne odbrane.

Rusija je i ranije namjeravala dopremiti S-300 Siriji, ali je odustala nakon pritiska Izraela i SAD-a.


(FENA/Amila Alijagić)

Izrael
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.