8.10.2018. 11:30
0
Pompeo: Sjeverna Koreja spremna dopustiti ulazak inspektorima
Američki državni sekretar Mike Pompeo izjavio je u ponedjeljak da je sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un spreman da omogući međunarodne inspekcije nuklearnih postrojenja i lokacija za raketne probe njegove zemlje, koje su bile ključna sporna tačka u ranijim obećanjima denuklearizacije Sjevera.

Pompeo, koji se sastao u nedjelju s Kimom tokom posjete Pyongyangu, izjavio je da će inspektori obići lokaciju za raketne probe i nuklearno postrojenje Punggye-ri čim se dvije strane dogovore oko logističkih detalja.

- Mnogo je logističkih zadataka neophodnih za obavljanje toga - izjavio je Pompeo na konferenciji za novinare u Seulu prije nego što je otputovao u Peking.

Šef američke diplomatije također je izjavio da su dvije strane "prlično blizu" sporazumu o detaljima drugog samita, koji je Kim predložio u pismu američkom predsjedniku Donaldu Trumpu prošlog mjeseca. 

Trump i Kim održali su historijski samit u Singapuru u junu.

- Što je najbitnije, obojica čelnika vjeruju da su za istinski napredak potrebni suštinski pomaci na narednom samitu - izjavio je  Pompeo.

Stephen Biegun, novi američki posrednik za Sjevernu Koreju koji je bio u pratnji Pompea, izjavio je da je ponudio u nedjelju sastanak sa svojim kolegom, zamjenikom sjevernokorejskog ministra vanjskih poslova Choe Son Huijem, "što je skorije moguće"i da njih dvojica raspravljaju o konkretnim terminima i lokaciji sastanka. 

Pomperova posjeta Pyongyangu, četvrta u ovoj godini, slijedi nakon čorsokaka u pregovorima zbog sjevernokorejskog opiranja američkim zahtjevima da poduzme nepovratne mjere na odustajanju od nuklearnog arsenala, uključujući potpunu inventuru svog naoružanja i nuklearnih postrojenja.

On je u nedjelju poručio južnokorejskom predsjedniku Moon Jae-inu da je njegova posljednja posjeta Pyongyangu "još jedan korak naprijed" ka denuklearizaciji, ali da su "brojni koraci pred nama", prenosi agencija Reuters.


(FENA / Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.