19.10.2018. 17:30
0
Papa Franjo će ići u Sjevernu Koreju pod određenim uslovima
Papa Franjo će ozbiljno razmotriti mogućnost posjeta bez presedana Sjevernoj Koreji, ali će se za njega morati prvo ispuniti određeni uslovi, izjavio je visoki vatikanski dužnosnik.

Takav bi posjet predstavljao prekretnicu u komunističkoj zemlji poznatoj po strogim ograničenjima prakticiranja vjere, javlja Reuters.

To bi također bio prvi posjet jednog pape ikada u toj zatvorenoj zemlji u istočnoj Aziji koja svećenicima ne dozvoljava trajni boravak.

Papi je poruku sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una u četvrtak u Vatikanu prenio predsjednik Južne Koreje Moon Jae-in.

- Papa je izrazio volju. Moramo pričekati da se poziv formalizira - kazao je vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin.

Na pitanje da li postoje uslovi za posjet koji Sjeverna Koreja mora ispuniti, Parolin je kazao da će "to uslijediti kasnije, kada se ozbiljno počne razmišljati o mogućem posjetu".

- Tada ćemo morati razmišljati o uvjetima pod kojima bi se taj posjet ostvario -  rekao je Parolin.

Ustav Sjeverne Koreje garantira slobodu vjere sve dok ne podriva državu.

Osim nekoliko vjerskih objekata pod strogom kontrolom vlasti, nikakva vidljiva vjerska aktivnost nije dozvoljena, a vlasti vrlo često zatvaraju strane misionare, prenosi Al Jazeera.


(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.