5.11.2018. 11:06
0
Predsjednik Irana poručio: Iran će kršiti američke sankcije!
Iran će prodavati svoju naftu i kršit će sankcije koje su mu ponovo uvele Sedinjene Države u vitalnom energetskom i bankarskom sektoru, izjavio je u ponedjeljak iranski predsjednik Hassan Rouhani.

- Amerika želi da iransku prodaju nafte svede na nulu, ali mi ćemo prodavati našu naftu i kršit ćemo sankcije - izjavio je Rouhani na sastanku s iranskim ekonomistima koji je uživo prenosila državna televizija.

Sjedinjene Države saopćile su u petak da će privremeno dopustiti osam zemalja uvoznika da kupuju iransku naftu kada u ponedjeljak ponovo uvedu sankcije koje imaju za cilj prinuditi Iran da suzbije svoje raketne, nuklearne i regionalne vojne akivnosti.

Kina, Indija, Južna Koreja, Japan i Turska - najveći uvoznici iranske nafte - nalaze se među osam zemalja za koje se očekuje da će biti privremeno izuzete od sankcija kako bi se osiguralo da ne dođe do destablizacije cijena sirove nafte na svjetskom tržištu.

Obnova sankcija dio je širih napora američkog predsjednika Donalda Trumpa da prisili Iran da ukine svoj nuklearni i raketnim program, kao i da prekine podržavati proiranske snage u Jemenu, Siriji, Libanu i drugim zemljama Bliskog istoka.

- Neprijatelj (SAD) danas napada našu ekonomiju. Glavna meta njegovih sankcija je naš narod - izjavio je Ruhani.

U maju je Trump napustio iranski nuklearni sporazum sa šest svjetskih sila, a Washington je ponovo uveo prvi set ekonomskih sankcija Iranu u augustu.

Sporazumom su Teheranu ukinute brojne finansijske i ekonomske sankcije u zamjenu za iransko ukidanje nekih aspekata nuklearnog programa pod nadzorom UN-a, prenosi Reuters.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.