20.11.2018. 19:45
0
Novinarki prijete jer je razotkrila mafiju: Recite joj da ćemo je ubiti, kao i njenu djecu
Italijanska novinarka koja je razotkrila kriminalno carstvo nasilne romske mafije u Rimu, istakla je da neće napustiti grad uprkos prijetnjama smrću koje dobija.

Rad Federice Angeli na razotkrivanju zločina i nasilja klana Spada doveo je do 32 hapšenja i policijskih konfiskacija nekih od odborskih stanova okupiranih od strane bande, koji su sadržavali mramorne statue i pozlaćena kupatila.

Angelijeva, koja živi pod policijskom zaštitom od 2013. godine, navodi da ne može da izađe na balkon, osim ukoliko nije policajac na ulici i otkriva da joj je potrebna bezbjednosna pratnja kada ide u kupovinu.

Ali, četrdesettrogodišnja novinarka zarekla se da će istrajati dok klan iz predgrađa Rima ne bude priveden pravdi.

Ona je ispričala da je supruga jednog od članova bande pokazala prstom na nju i rekla:

“Recite joj da ćemo je ubiti, kao i njenu djecu!”

Imovina u vrijednosti od dva miliona eura zaplijenjena je od osumnjičenih.

“Vođe su u zatvoru i njihova imovina je zaplijenjena, ali to ih čini mnogo opasnijim, jer moraju da pokažu da se računaju, kako bi opravdali svoju kriminalnu reputaciju”, rekla je Angelijeva.

Priča Angelijeve objelodanila je kako je Spada klan nemilosrdno preuzeo monopol nad trgovinom droge i zelenaštvom u Ostiji, predgrađu Rima. Ona je sa ručnom kamerom počela da istražuje kiosk, za koji se ispostavilo da pripada mafiji. U početku nije znala da je u pitanju Spada klan. Ona je uspjela da intervjuiše menadžera, koji je nakon toga dobio eksplicitne prijetnje od strane klana.

Tišina u narodu i saučesništvo opštine predstavljali su okosnicu istrage, koja je otkrila mrežu kontakata između mafije i nekih državnih figura.

Bezbrojne žalbe na klan pojedinačnih građana Ostije pokrenule su rimsku gradsku vjećnicu i zapljenu imovine od strane pravosuđa, a prisustvo državnih struktura dalo je smrtonosni udar mafijaškim porodicama. Pobjeda ljudi i zakona koju je započela olovka žene. Bitka još uvijek traje, ali je u naprednoj fazi.

“Kada su stvari postale komplikovane, nijesam otišla. Sada želim da budem tu kada klan bude pobijeđen” dodala je ona.

Ona i njen muž su ispičali svojoj djeci, uzrasta devet, deset i trinaest godina, da njihova majka ima vozača kao “nagradu” za njen novinarski rad.

“U početku sam bila sasvim sama, čak ni moje novine nijesu ozbiljno shvatale situaciju i dvije godine o tome nikome nijesam govorila”, ispričala je ona.

Federica nikada nije prestala da podržava “potragu za istinom” i, uprkos svemu, ostala u Ostiji sa svojom djecom.

Prijetnje Angelijevoj su uslijedile pošto su napadači pokušali da podmetnu požar u kući Federika Rufa, kolege istraživačkog novinara.

Njegov rad doprinio je da se otkrije Ndrangeta mafija, koja je djelovala u Kalabriji na jugu Italije.

Prema navodima Savjeta Evrope, na njegovim zidovima bio je nacrtan crveni krst i benzin je bio prosut po kućnom pragu, ali je Rufo spašen kada je njegov pas počeo da laje i time otjerao napadače sa mjesta zločina.


On je dobijao prijetnje na društvenim mrežama prije planiranog napada i u međuvremenu je nastavio da dobija poruke u kojima piše: “Ndrangeta je trebalo da završi posao”.

U posljdenjih deset godina, u Italjiji su dokumentovana 3.722 slučaja prijetnji.


(Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.