27.11.2018. 21:48
0
FSB objavio "trofejne" dokumente sa ukrajinskih brodova: Pronađeno i oružje
Ruska Federalna služba bezbjednosti objavila je “trofejne“ dokumente koje je pronašla na zaplijenjenim ukrajinskim brodovima nakon incidenta u Kerčkom moreuzu u kojima stoje naređenja, ali i dokazi da su ukrajinski mornari bili dobro upoznati sa procedurama plovidbe u Kerčkom moreuzu.

Na brodu “Nikopolj“ pronađen je dokument u kojem stoji zadatak da se on “tajno prebaci iz Odese u Berdjansk, kao i da se posebna pažnja povede prilikom plovidbe u Kerčkom moreuzu“.

Pored toga, pronađeni su i rukom pisani materijali u kojima su detaljno izlistana pravila plovidbe po Kerčkom moreuzu, što govori da su ukrajinski mornari bili dobro upoznati sa njima.

FSB navodi i da je na ukrajinskim brodovima pronađeno oružje – nekoliko minobacača, municija krupnog kalibra, ali i automatske puške, pištolji, bombe, kao i prateća municija.



Podsjetimo, u nedjelju su tri broda ukrajinske ratne mornarice narušila Konvenciju UN o morskom pravu i presjekla državnu granicu Rusije. Brodovi su u ušli u ruske vode koje su bile privremeno zatvorene i u njima izvodili opasne manevre, ignorišući zahtjeve ruskih vlasti, usljed čega je donijeta odluka da se protiv njih upotrebi oružje.



Sva tri broda su zaplijenjena, a uhapšeno je ukupno 24 ukrajinskih mornara, među kojima su bila i dva pripadnika ukrajinske bezbjednosne službe, prenose Nezavisne.


(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.