28.11.2018. 15:18
0
Snimak šokirao Veliku Britaniju: Sirijskog dječaka u školi mučili vodom, udarali, vukli po podu...
Hiljade funti prikupljene su za podršku 15-godišnjem sirijskom izbjeglici kojem su kolege u školi nasilno nalijevali vodu u grlo, tukli ga, vukli po podu i stisnuli za vrat. Događaj, koji se odvijao na igralištu škole u Huddersfieldu, šokirao je Veliku Britaniju nakon što je objavljena snimka.
Uznemirujući snimak proširio se društvenim mrežama, pokrenut je crowdfunding kampanja i do danas je skupljeno više od 42.000 funti. Mučenje vodom odvija se tako da osobi nalijevaju vodu na lice, preko dišnih putova, najčešće preko krpe, čime se izaziva osjećaj utapanja.

Dječak Jamal pobjegao je iz grada Homsa u Siriji koji je bio okupiran od maja 2011. do 2014. Napad je snimao treći učenik i jasno se vidi da dječak već ima gips na ruci zbog prethodnog napada na školskom igralištu. Napadač na snimku urla na njega: ‘Utopit ću te!’

Nakon napada sirijski se dječak mirno udalji od skupine nasilnika. Uprkos tome što se na mjestu incidenta skupio veći broj učenika, niko ne reagira i nitko mu ne priđe niti ne pomisli pomoći nakon napada.

Incident se dogodio prije mjesec dana, no tek se ovih dana proširio internetom. Neki u komentarima pišu da je nasilnik već trajno izbačen iz škole, a navodno ga je ispitala i policija, piše Daily Mail.

Snimak je izazvao zgražanje, mnogi su napad nazvali jadnim i patetičnim. Voditelj Jeremy Vine napisao je na Twitteru da mu je video slomio srce: ‘Trudim se oduprijeti da javno ne napišem ime nasilnika. Još važnije, možemo li što napraviti za žrtvu? Sirijski izbjeglica već ima slomljeni zglob, navodno od sličnog napada. Jednostavno mi se slama srce.’


Barry Sheerman, predstavnik Huddersfielda u parlamentu, rekao je da pružaju podršku porodici tinejdžera: ‘Video napada protiv jednog našeg člana zajednice je apsolutno šokantna. Pružao sam podršku porodici otkako su mi ukazali na ovaj slučaj. Škola je poduzela ozbiljne korake, a mi ćemo nastaviti pomagati koliko možemo.’

Sirijski novinar Danny Makki je dodao: ‘Pobjegao je od smrti, uništenja i nasilja u Siriji da bi ga ovako brutalno napali, mučili i maltretirali u školi u Engleskoj. Zbog toga mi skoči pritisak.’

S obzirom da se ova sirijska obitelj bori preživjeti u Velikoj Britaniji, itekako će im dobro doći pomoć koju su ljudi online prikupili.

(Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.