7.12.2018. 10:50
0
Trump: Migranti će navaliti na granicu gdje nema zida, nećemo ih pustiti
Američki predsjednik Donald Trump rekao je u četvrtak da Arizonu "očekuje velika navala imigranata" duž dijela granice koja nema zaštitnu ogradu te ponovio poziv demokratima da podrže njegov prijedlog o finansiranju izgradnje zida na granici.

- Arizona, zajedno s našom vojskom i pograničnom ophodnjom, priprema se za masovni priliv na prostoru bez zida. Nećemo ih pustiti da prođu - napisao je Trump u postu na Twitteru, nastavljajući pritisak na zastupnike u nastojanju da odobre dugoročno finansiranje vladinih agencija do kraja septembra sljedeće godine. Trump za svoje tvrdnje o "masovnom prilivu" migranata nije ponudio nikakve dokaze, prenose agencije.

Predstavnici Bijele kuće, ministarstva sigurnosti SAD i Pentagona nisu zasad odgovorili na zahtjev za komentar, navode agencije. Nije jasno je li Tramp imao na umu neku određenu grupu migranata.

Američka carinska i granična zaštita u srijedu su objavile da su pogranični agenti u Arizoni uhapsili dvije grupe ljudi iz Hondurasa i Gvatemale te da su ukupno granicu ilegalno prešle 124 osobe.  Američki Kongres odobrio je u četvrtak kao privremeno rješenje finansiranje tokom dvosedmičnog perioda, no zastupnici još trebaju odobriti mjeru dugoročnijeg finansiranja vladinih agencija do kraja fiskalne godine u septembru. 

Trump je ove godine od Kongresa zahtijevao pet milijardi dolara za granicu i zaprijetio obustavom rada vlade ako se zastupnici ne slože.

Demokrati tvrde da zid neće biti djelotvoran u zaustavljanju ilegalne migracije i krijumčarenja droga preko granice, piše Avaz.

(Alen Avdić)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.