9.12.2018. 17:48
0
Nakon Trumpove objave na Twitteru o protestima u Parizu, oglasio se šef diplomatije: Mi ne učestvujemo u američkim debatama, pustite nas da živimo svoj život
Šef francuske diplomatije Jean-Yves Le Drian pozvao je predsjednika SAD Donalda Trumpa da se ne miješa u francuska unutrašnja pitanja.

Izjava je uslijedila pošto je Trump u nizu tvitova komentarisao pokret “žutih prsluka”.

“Poručujem Donaldu Trumpu i molim predsjednika Republike (Macron)  da mu kaže: mi ne učestvujemo u američkim debatama, pustite nas da živimo svoj život. Ne bavimo se američkom unutrašnjom politikom i očekujemo isti odnos”, rekao je on.

Trump je u subotu pričao o “veoma tužnom danu” u Parizu posle novih protesta “žutih prsluka”, Francuza koji se protive Makronovoj politici, i pozvao na odustajanje od Pariskog sporazuma o klimi iz 2015.

“Protesti i neredi širom Francuske. Skandiraju ‘Hoćemo Trumpa’. Obožavam Francusku”, tvitovao je predsjednik SAD u subotu.

Le Drian je osporio istinitost tvrdnji o podršci američkom lideru na demonstracijama.

“Koliko znam, ‘žuti prsluci’ nisu demonstrirali na engleskom i, da vam kažem istinu, slike emitovane u SAD na kojima ljudi viču ‘Hoćemo Trumpa’ su snimljene u Londonu tokom Trumpove posjete prije nekoliko mjeseca”, naveo je francuski ministar.

Trump je u utorak kritikovao i ustupke koje je Macron učinio demonstrantima suspendujući povećanje poreza na gorivo, ocijenivši da je Pariški sporazum o klimi propao.

Prijateljski odnosi Trumpa i Macrona su prethodnih sedmica značajno zahladnili, a Trump se po povratku sa obilježavanja stogodišnjice primirja u Prvom svjetskom ratu rugao niskoj popularnosti svog kolege, prenosi CDM.

(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.