12.12.2018. 9:55
0
Napadač iz Strazbura je bio na "Fiche S" popisu, saznajte o čemu se radi
Oznaka koju koriste pripadnici snaga sigurnosti da bi označili osobu koja se smatra ozbiljnom prijetnjom za nacionalnu sigurnost

Tri osobe su poginule, a 12 ih je ranjeno u terorističkom napadu koji se sinoć dogodio u centru Strazbura.

Još traje potraga za napadačem. Iako su mediji sinoć izvještavali da je napadač okružen i navodno ranjen, on još nije uhvaćen. U međuvremenu je otkriven njegov identitet.

BFM TV javlja kako je napadač identificiran kao Cherif Chekkat i ima 29 godina. Istu informaciju potvrđuje i "Le Figaro". Mediji navode i da se radi o muškarcu koji je rođen u februaru 1989. godine u Strazburu.

Od ranije je poznat po kriminalnim aktivnostima, a zbog oružanog napada 2011. godine proveo je dvije godine u zatvoru. Također, sumnja se da je bio povezan s radikalnim islamistima.

Napadač je bio na takozvanom Fiche S popisu. O čemu se radi? 

"Fiche S" je oznaka koju koriste pripadnici snaga sigurnosti da bi označili osobu koja se smatra ozbiljnom prijetnjom za nacionalnu sigurnost. Slovo "S" označava "Sûreté de l'État", a što bi u prijevodu značilo "državna sigurnost". To je najviši nivo upozorenja u Francuskoj, a dozvoljava nadzor, praćenje i prisluškivanje, ali nije razlog za hapšenje. Od 1969. godine ovom oznakom bilo je označeno oko 400.000 osoba, prenosi Avaz.ba. 

Ova oznaka koristi se od 1969. godine, kad je osnovan nacionalni registar traženih osoba. Taj registar se zvao "Fichier des personnes recherchées", a što u prijevodu znači Registar traženih osoba. "Fiche S" je u tom registru označavao ljude koji su prijetnja nacionalnoj sigurnosti.

"Fiche S" ima više nivoa, od S01 do S15. Broj jedan označava najvišu moguću prijetnju. To pomaže policajcima i drugim pripadnicima snaga sigurnosti da odrede kako će se odnositi prema određenoj osobi.

Lista se nadopunjuje svako dvije godine. Godine 2012. na ovom je popisu bilo oko 5.000 osoba. No, broj im je uveliko porastao. Godine 2015. kao "Fiche S" označavalo se oko 20.000 osoba. Od toga njih 10.500 bili su označeni kao radikalni islamisti.


(Lejla Trle) 

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.