13.12.2018. 22:03
0
Nijemci prekinuli suđenje bivšem čuvaru nacističkog logora zbog slabog zdravlja
Suđenje bivšem čuvaru nacističkog logora u Njemačkoj, zbog sumnje da je učestvovao u ubistvima prekinuto je zbog pogoršanja zdravstvenog stanja optuženika, kojem je 95 godina.

- Medicinsko vještačenje kojim će se utvrditi je li optuženik sposoban za suđenje obavit će se u januaru - rekao je za AFP Gregor Saremba, portparol suda u Minsteru, gdje su se dosad održavale rasprave.

- Bude li proglašen sposobnim, suđenje će početi ispočetka, a u slučaju trajne nesposobnosti suđenje i kazneni progon se prekidaju - dodao je.

Najvjerovatnije posljednje suđenje ovakvog tipa

Optuženik Johann Rehbogen pati od srčanih i bubrežnih tegoba zbog čega je primljen u bolnicu. Zasad nije kadar pratiti rasprave. Suđenje koje je počelo u novembru je, najvjerovatnije, posljednje u Njemačkoj koje obuhvata to razdoblje, s obzirom na visoku dob osoba za kojima pravosuđe traga.

Do januara je bilo planirano 14 rasprava koje ne mogu trajati više od 2 sata, kako bi se poštedjelo devedesetogodišnjaka.

Rehbogen je optužen da je između juna 1942. i jula 1944. radio u nacističkom logoru u Stutthofu, blizu Gdanjska u Poljskoj, gdje je ubijeno oko 65.000 ljudi, uglavnom židovskih žena iz baltičkih zemalja i iz Poljske. Taj je logor postao dio sistema za istrebljenje židova u junu 1942.

Optuženik koji je "poznavao sve metode ubijanja" svjesno je odobravao ubistva stotina ljudi, premda u njima nije izravno učestvovao, piše u optužnici.

Može dobiti do 15 godina zatvora s obzirom na njegovu dob, što je simbolična kazna.

Njemačka je posljednjih godina sudila i osudila nekoliko bivših pripadnika zloglasnih SS jedinica za učestvovanje u ubistvima, izričući stroge, ali zakašnjele kazne. No, nijedan od osuđenika nije zbog narušenog zdravlja bio u zatvoru, prenosi Index.hr.


(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.