27.12.2018. 17:00
0
Izrael potvrdio vazdušni napad na Siriju
Izraelski sigurnosni zvaničnik potvrdio je odgovornost za napade u Siriji u noći između utorka i srijede, rekavši da su vazdušne snage pogodile niz meta i da je cilj bio sprečavanje transfera iranskog oružja libanskom Hezbollahu.

Neimenovani zvaničnik rekao je kasno sinoć da je napadnuto nekoliko iranskih meta na tri glavne lokacije, uglavnom skladišta i logistička postrojenja koje koristi taj najveći neprijatelj Izraela da isporuči oružje proiranskom Hezbollahu protiv koga je izraelska vojska vodila jednomjesečni rat u ljeto 2006. godine, prenosi Beta.

Rusija je napade kritizirala, rekavši da su ugrozili civilne letove, što je znak da je napetost između Izraela i Rusije velika od obaranja ruskog izviđačkog aviona u septembru. Avion su greškom oborile sirijske snage odgovarajući na izraelski udar.

Izraelski zvaničnik je rekao da je civilne avione ugrozila sirijska protuvazdušna odbrana, ispalivši 30 raketa u odgovoru na udar iz vazduha.

On je također tvrdio da iranske snage djeluju na 80 kilometara od izraelske granice, suprotno uvjeravanjima Rusije. Izraelska vojska nije komentirala taj incident.

Ranije je glasnogovornik ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov rekao da je šest izraelskih aviona F-16 izvelo "provokativni" udar u trenutku kada su se dva civilna aviona pripremala da slete u Damask i Beirut čime su ih dovela u "direktnu opasnost".

(Patria / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.