15.1.2019. 11:45
1
Gradonačelnica Rima u sukobu sa crkvom: Novac iz fontane ne da siromašnima. Godišnje se izvadi kovanica u vrijednosti od 1,5 miliona eura
Gradonačelnica Rima Virginija Raggi i Katolička Crkva u sporu su zbog novca iz fontane Trevi, piše BBC.

Iz ove poznate fontane se svake godine izvadi kovanica vrijednih 1,5 milion eura, a novac tradicionalno odlazi Karitasu za pomoć siromašnima.

Ipak, ove godine Raggi želi da se umjesto toga iskoristi za popravak dotrajale gradske infrastrukture. To su odobrili gradski vijećnici i odluka bi u aprilu trebala da stupi na snagu.

Sa druge strane, u Karitasu tvrde da će, ostanu li bez novca, to pogoditi siromahe.

"Nismo se nadali ovakvom ishodu. Nadam se da to nije gotova stvar", kažu iz organizacije.

Raggi, članica antisistemske stranke Pokret pet zvijezda postala je gradonačelnica 2016. godine, a popularnost joj pada jer nije uspjela da riješi probleme poput nagomilanog smeća i loših cesta, prenosi CDM. 

Fontanu Trevi, staru gotovo 300 godina, svake godine obiđe milion turista.

Tradicija bacanja novčića u fontanu postala je slavna nakon pjesme Frenka Sinatre "Tri novčića u fontani" u istoimenoj romantičnoj komediji iz 1954. godine.






(Lejla Trle) 

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.