16.1.2019. 18:23
0
Počela rasprava o izglasavanju nepovjerenja britanskoj vladi
Britanski parlament počeo je raspravu uoči glasanja o nepovjerenju vladi premijerke Therese May.

U obraćanju zastupnicima, na početku rasprave, May je rekla kako "predstoji dug put do ponovnog ujedinjavanja britanske javnosti nekon referenduma o Brexitu iz 2016. godine". Pozvala je zastupnike da podrže vladu kako bi mogla završiti posao koji je počela.

- Proživljavamo povijesni trenutak naše nacije nakon referenduma koji ju je podijelio na dva dijela. Predstoji nam dug put, ali ne vjerujem da su parlmentarni izbori taj put, niti vjerujem da vlada na čelu s Corbynom predstavlja taj put", kazala je May, prenosi Al Jazeera.

Zahtjev za glasanje o nepovjerenju podnio je čelnik opozicije, laburist Jeremy Corbyn nakon što je u utorak uvečer donji dom parlamenta uvjerljivom većinom odbacio dogovor koji je May postigla za izlazak Velike Britanije iz Europske unije.

Prema Corbynu, poraz premijerke May je "najveći u britanskoj povijesti". Pozvao je vladu da "uradi ispravnu stvar i podnese ostavku".

- Ako vlada ne može provući zakon kroz parlament, mora od zemlje tražiti novi mandat - rekao je Corbyn.

No, May je odbila podnijeti ostavku, a britanski mediji prognoziraju da će vjerojatno pobijediti na večerašnjem glasanju. Osim zastupnika njezine Konzervativne stranke, za većinu računa i na podršku sjevernoirskih unionista.

Agencija AFP javlja kako Konzervativna sjevernoirska unionistička stranka DUP nije glasala za plan za Brexit, ali svejedno nema nikakvu želju da na vlast zasjednu laburisti.

Već u utorak navečer čelnici DUP-a najavili su da će podržati vladu, a jednako razmišlja i većina "otpadnika" Konzervativne stranke koji su na pitanju plana za Brexit glasali protiv premijerke.

Glasanje o povjerenju vladi trebalo bi početi u 20.00 sati po srednjoevropskom vremenu.

Ako vlada padne, nova mora biti sastavljena u roku od 14 dana ili slijede izbori. 

Ostane li May na vlasti, do ponedjeljka ima rok da parlamentu predstavi "plan B". Na raspolaganju ima nekoliko opcija, od Brexita bez dogovora do odgode datuma britanskog izlaska iz Unije. 


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.