28.1.2019. 8:45
0
Istraga o 'predavanju' kriminalaca o homoseksualnosti u ruskoj školi
Škola na dalekom istoku Rusije je pod istragom nakon tvrdnji roditelja da su lokalni kriminalci učenicima govorili o opasnostima homoseksualnosti pred salom punom tinejdžera, piše Radio Slobodna Evropa.

Za predavanje, koje se navodno desilo 22. januara u selu Pervomajskoje, se saznalo nakon što je jedan roditelj postavio dugu anonimnu objavu na ruski online forum Pikabu.

Prema objavi, bivši direktor škole, a sada starješina sela, pozvao je grupu muškaraca koji su u regionu poznati po kriminalnim aktivnostima, da održe predavanje u školi, i naredio učiteljima da dječake od petog do sedmog razreda okupe u glavnoj sali.

Ovi su muškarci navodno objasnili pravila ponašanja u svijetu kriminala i upozorili djecu kakva sudbina u zatvoru očekuje one koji se upuštaju u seksualne odnose sa drugim muškarcima. Dječacima je rečeno da o ovom predavanju ne govore svojim roditeljima, piše Radio Slobodna Evrpa (RSE).

"Zašto razbojnicima daju pravo da korumpiraju našu djecu i za sebe odgajaju novu generaciju razbojnika,“ pisalo je u histeričnoj objavi, koja je podijeljena hiljadama puta. "MOLIMO VAS POMOZITE!!!!!!!“

U narednoj objavi, anonimni roditelj piše o tome da je starješina sela, Aleksandr Uhabotin, sljedećeg dana održao sastanak sa direktorom škole, lokalnim policajcem, i jednim brojem roditelja i djece.

Objasnio je da muškarci koji su pozvani da održe predavanje nisu povezani sa kriminalnim miljeom, kako stoji u objavi, i zamolio roditelje da "ne iznose prljavi veš sela“.

Iste večeri, regionalni ured tužitelja započeo je istragu o incidentu, objavljujući izjavu o predavanju u kojoj je opisano predavanje održano "vulgarnim jezikom".

Uhabotin, koji je bio direktor škole deset godina i čiji je sin tamo učenik, rekao je lokalnom web portalu Primamedia 23. januara da je organizirao predavanje kao odgovor na nekoliko incidenata seksualnog zlostavljanja među dječacima u školi, u pokušaju da ih educira o opasnostima istospolnih odnosa.

Djeca obučena u policijske i zatvoreničke uniforme na novembarskom sajmu poslova u Murmansku koji je organizovalo regionalno ministarstvo unutrašnjih poslova.
Djeca obučena u policijske i zatvoreničke uniforme na novembarskom sajmu poslova u Murmansku koji je organizovalo regionalno ministarstvo unutrašnjih poslova.
Muškarci koje je pozvao su zamoljeni da obave "muški razgovor“ sa djecom nakon što je grupa djece maltretirala dječaka iz petog razreda i pokušala sve to snimiti, piše Radio Slobodna Evrpa (RSE).

"Počeli smo od činjenice da je Bog kreirao muškarca i ženu“, rekao je Uhabotin o predavanju. "Mnoge zemlje zagovaraju gej parade i netradicionalne odnose, ali ovo je Rusija, i mi imamo svoje tradicije. Djeca ovih dana rade svašta, i pod utjecajem su interneta, gdje mogu vidjeti mnogo loših stvari.“

Predavanja poput onog održanog u selu Pervomayskoye su postala česta pojava u Rusiji, gdje se djeci redovno govori o opasnostima zapadne kulture i nedopustivosti učestvovanja u bilo kakvim protestima koji zagovaraju suprotno.

Djeca se ne suzdržavaju od „iznošenja prljavog veša“, jer često ova predavanja prenose uživo putem interneta.

Ali čini se da su kriminalci rijetko dijelom ove preventivne edukacijske kampanje, niti je kriminalno podzemlje njihova česta tema – ukoliko se ne radi o igranju uloga.

U novembru su tužitelji u Murmansku počeli istraživati da li je regionalno Ministarstvo unutrašnjih poslova prekršilo zakon nakon što su objavljene fotografije sa sajma poslova u organizaciji ministarstva, na kojima su djeca obučena u zatvorske kombinezone.

Objava o ovom događaju na web stranici Ministarstva unutrašnjih poslova je naknadno uređena i uvredljive fotografije su uklonjene.



(RSE/ Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.