29.1.2019. 17:30
0
UN da obezbijede stalno međunarodno prisustvo u Palestini i Istočnom Jerusalemu
Nakon što je Izrael najavio protjerivanje TIPH misije (Privremenog međunarodnog prisustva u Hebronu), Palestina je pozvala Ujedinjene nacije da garantuju bezbjednost i zaštitu njihovog naroda, ne samo obezbjeđujući stalno prisustvo TIPH misije u Hebronu, vec´ i raspoređivanjem stalnog međunarodnog prisustva u okupiranoj Palestini, uključujuc´i i Istočni Jerusalem.

Iz Ambasade Palestine u Crnoj Gori ukazali su da je TIPH misija uspostavljena nakon usvajanja Rezolucije Savjeta bezbjednosti UN 904, a njom je izražena osuda užasnog masakra koji se dogodio 1994. godine tokom molitve u zoru na ramazansko jutro u džamiji Al-Ibrahimi u Hebronu.

“Ovaj gnusni zločin izvršio je jedan od vođa terorističkog izraelskog pokreta ilegalnih naseljenika, kada je ubijeno 50 palestinskih civila, a nekoliko stotina ranjeno”, navodi se u saopštenju.

Ta Rezolucija, dodaje se, pozvala je Izrael da konfiskuje oružje izraelskih ilegalnih naseljenika, kako bi bili spriječeni da počine nove zločine protiv naroda Palestine.

“Izraelska ilegalna naselja su često osuđivana kao nezakonita od strane Savjeta bezbjednosti i Generalne skupštine UN-a, i kao ratni zločin prema Rimskom statutu. Ali do danas, Izrael nikada nije poštovao ni međunarodnu volju, ni zakon”, kažu u Ambasadi Palestine.

Najnovija izraelska odluka da ne obnovi mandat TIPH misiji je, ocjenjuju, dodatni korak ka izraelskom poništenju svih potpisanih sporazuma, uključujući privremeni Oslo sporazum.

“To dodatno konsoliduje izraelski kolonijalni poduhvat i predstavlja još jedan korak ka “de jure” aneksiji područja u okupiranoj Državi Palestini. Brojna izraelska kršenja su u toku i nastavljaju da ugrožavaju živote Palestinaca, teror se neprekidno sprovodi od strane izraelskih ilegalnih doseljenika nad palestinskim selima i civilima. Takva užasna stvarnost bi takođe trebalo da nagovijesti dodatnu eskalaciju u Hebronu sada bez ikakvog nadzora od strane TIPH-a”, ističu u Ambasadi Palestine, prenosi CDM.

Naglašavaju da izraelski političari, kao dio njihovih parlamentarnih izbora, vode nemoralnu kampanju dehumanizacije protiv Palestine i Palestinaca, koja predstavlja neposrednu opasnost za njihovu sigurnost i bezbjednost.

“Nastavak izraelskih eskalacija zahtijeva hitnu intervenciju međunarodne zajednice”, poručili su iz Ambasade Palestine u Crnoj Gori.


(Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.