31.1.2019. 22:18
0
Parlamentarci EU će na internetu objavljivati raspored sastanaka s lobistima
Evropski parlament u četvrtak je izglasao nova pravila prema kojima će zastupnici trebati objavljivati na internetskoj stranici svoje sastanke s registriranim lobistima.

Ključni akteri u zakonodavnom procesu - parlamentarni izvjestitelji, izvjestitelji u sjeni i čelnici parlamentarnih odbora trebat će objavljivati raspored svojih sastanaka s registriranim lobistima. Ostali zastupnici također se potiču da na internetu objave svoje sastanke s lobistima.  

Evidencija o transparentnosti EU-a je baza podataka u kojoj se navode organizacije koje "pokušavaju uticati na proces donošenja zakona i provedbu politika" institucija EU-a, navodi Komisija.

Prijedlog su u početku potaknuli Zeleni i uključen je u rezoluciju usvojenu 2017. o transparentnosti, odgovornosti i integritetu u institucijama EU-a. Međutim, Parlament i Vijeće nisu bili voljni obvezati se na bilo kakva obvezujuća pravila.

"Novo pravilo Parlamenta o transparentnosti veliki je korak naprijed za evropsku demokratiju", izjavio je Sven Giegold,  zastupnik  Zelenih u Evropskom parlamentu i izvjestitelj rezolucije za 2017. godinu. "U budućnosti će građanima biti jasno o uticaju lobiranja na zakone".

Giegold je kazao kako Komisija i Vijeće moraju sada postići dogovor s Parlamentom o "jačem registru transparentnosti EU-a za lobiste prije evropskih izbora (u maju)".

Do sada, kazao je, "dobrovoljni registar transparentnosti dopušta samo grubi pregled oko 12.000 lobističkih organizacija u Bruxellesu", prenosi Politico.


(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.