1.2.2019. 19:43
0
U zaleđeni SAD stiže naglo zatopljenje, a s njim i novi veliki problemi
Zbog žestokih hladnoća koje su zahvatile dijelove SAD mnogi Amerikanci zabundali su se kao da idu na istraživanje Sjevernog pola. No već početkom sljedeće sedmice vremenske prilike će se značajno promijeniti, zatoplit će i isti ti građani moći će šetati ulicama u tankim jaknama.

Samo nekoliko dana nakon arktičkih uvjeta na Srednjem Zapadu SAD, meteorolozi predviđaju da će to isto područje prijeći u drugo godišnje doba, s temperaturama koje će se popeti za čak 80 stupnjeva.

Stručnjaci smatraju kako će se dogoditi naglo zatopljenje bez presedana koje bi moglo stvoriti mnoge probleme: pucanja cijevi, poplave rijeka i oštećenje cesta, piše Index.hr.

Velike promjene temperatura

- Mislim da do sada nije bilo slučajeva ovoliko velike promjene temperatura tokom zime - rekao je meteorolog Jeff Masters, voditelj firme "Weather Underground". 

Također dodaje da se proboji hladnoće koji su se zbivali u prošlosti nisu ovako brzo raspršili, te ističe da ih ubrzo čekaju temperature koje će sličiti proljetnim.

Iako je u mnogim dijelovima Sjedinjenih Američkih Država u četvrtak još uvijek bilo izrazito hladno, sama hladna fronta je krenula prema istoku.

U zapadnom dijelu savezne države New York napadalo je pola metra snijega i zapuhali su hladni vjetrovi, a u samom gradu New Yorku oko 200 vatrogasaca borilo se s požarima u poslovnom objektu. Bilo je najmanje 15 smrtnih slučajeva koji se mogu pripisati rekordnim hladnoćama.

Četvrtak još uvijek hladan

Tokom ovog četvrtka u nekoliko je gradova zabilježena rekordno niska temperatura. Tako je u Rockfordu zabilježeno -35 stepeini, a u Cedar Rapidsu u Iowi građani su se smrzavali na -34 stepena.

U Chicagu je u četvrtak bilo -30 stepeni, što je bilo blizu rekordno niske temperature za taj grad od -32 stepena koji su izmjereni u januaru 1985. godine.

Meteorolog Masters smatra da je polarni vrtlog krenuo prema Kanadi i ne očekuje povratak ovakvih hladnoća unutar sljedećih nekoliko sedmica. Možda se polarni vorteks vrati koncem februara, no tada ne bi trebao biti "toliko intenzivan".

Prvo problemi zbog hladnoće, a sada zbog zatopljenja

Mada će mnogi odahnuti i poveseliti se drastičnom zatopljenju, takve nagle promjene temperatura mogu prouzrokovati pojavu rupa na cestama i mostovima te pucanje vodovodnih cijevi.

Otapanje cijevi ponekad može uzrokovati veću štetu od početnog smrzavanja i veća je vjerovatnost da će doći do pucanja, prenosi Avaz.


(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.