20.2.2019. 16:28
0
Poroshenko: Ukrajina će podnijeti molbu za članstvo u EU i NATO
Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko saopćio je da je potpisao kao zakon ustavni amandman koji navodi predanost Ukrajine pridruženju NATO-u i Evropskoj uniji (EU).

Smatram svojom strateškom misijom da osiguram nepovratnost evropskih i evroatlantskih integracija - navodi Porošenko u tweetu.

Ukrajina će podnijeti molbu za članstvo u EU i za Akcioni plan članstva u NATO-u (MAP) ne kasnije od 2023., navodi Porošenko.

Ukrajinski parlament usvojio je 7. februara u zadnjem čitanju amandman o ukrajinskim namjerama da se pridruži NATO i EU.

U 2014. kada su prozapadne vlasti došle na čelo Ukrajine, Kijev je napustio svoju multilateralnu politiku i uspostavio je kurs ka evropskim integracijama. Štaviše, parlament je povukao ukrajinski nesvrstani status, otvarajući put za njeno članstvo u vojnim blokovima.

Otada je Ukrajina ojačala saradnju s EU i povećala je interakcije s NATO-m, ali nijedna od tih organizacija nije obećala Kijevu trenutno članstvo, prenosi Xinhua.


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.