1.3.2019. 19:41
0
SAD uvele nove sankcije Madurovim saradnicima
SAD su uvele nove sankcije Venecueli, usmjerene protiv šest zvaničnika vlade povezanih s venecuelanskim predsjednikom Nicolasom Madurom, saopćeno je iz američkog ministarstva finansija.

Ministarstvo se u saopćenju poziva na borbu u vezi s isporukom humanitarne pomoći, za šta krivi šest sadašnjih i bivših sigurnosnih zvaničnika, koji su, kako se navodi u dokumentu, spriječili da humanitarna pomoć dođe do naroda u Venecueli.

- Uvodimo sankcije članovima Madurovih sigurnosnih snaga, kao odgovor na nasilje koje je za osudu, tragična stradanja i nesavjesno spaljivanje hrane i lijekova namijenjenih bolesnim i gladnim ljudima u Venecueli - izjavio je ministar finansija SAD Steven Mnuchin, nakon što je usljed nasilja prošlog vikenda blokiran ulaz humanitarne pomoći u latinoameričku zemlju.

On je dodao da će SAD nastaviti da postupaju protiv Madurovih lojalista, koji "produžavaju patnju žrtava humanitarne krize koju je izazvao predsjednik Venecuele".

Ovo je druga grupa sankcija koje je Vašington ove sedmice uveo Karakasu, nakon što su u ponedjeljak, 25. februara, uvedene mjere protiv državnih guvernera povezanih s Madurom.

Washington je 25. februara pozvao i na zamrzavanje sredstava državne naftne kompanije PDVSA.

Sankcije Washingtona blokiraju sva sredstva koja sankcionisane osobe kontroliraju u SAD i zabranjuju američkim kompanijama da sa sarađuju na bilo koji način ili vrše novčane transakcije.


(SRNA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.