6.3.2019. 14:02
0
Djevojčica (11) kojoj Argentina nije dopustila pobačaj rodila dijete svog silovatelja
Jedanaestogodišnja djevojčica koja je zatrudnila nakon što je pretrpjela silovanje rodila je budući da joj je vlast, pod pritiskom crkve, odbila zahtjev za prekidom trudnoće.

Vladajući su izignorirali zahtjeve djevojčice i njene majke, kao i aktivistkinja za ženska prava. Nakon 23 tjedna trudnoće, djevojčica je morala na carski rez, a dijete najvjerojatnije neće preživjeti, javlja The Guardian.

“Želim da izvadite što je taj starac stavio u mene,” djevojčica je kazala psihologinji u bolnici nakon dva pokušaja samoubojstva. Za silovanje je odgovoran 65-godišnji partner njezine bake, a baka je skrbila za nju od 2015. godine, nakon što su njezine dvije sestre prijavile očuha za zlostavljanje, prenosi portal Buka. 

Pobačaj u Argentini je zabranjen, a dopušten je samo u slučaju ugroze života žene ili ako je posljedica seksualnog nasilja. Međutim, djevojčici je ova mogućnost uskraćena.

“Nažalost, u pitanju je konzervativno djelovanje iz najviših krugova,” rekla je Soledad Deza, aktivistkinja organizacije Women for Women. “U ovakvim slučajevima država mora osigurati postupak. Ovdje vidimo primjer najgoreg oblika okrutnosti prema djetetu.”

Ministar zdravstva Gustavo Vigliocco je pak tvrdio da djevojčica nije željela pobačaj, što su opovrgnule aktivistkinje koje su imale pristup sudskim dokumentima.

“Bliže se izbori, stoga su vladajući onemogućili zakoniti prekid trudnoće i prisilili djevojčicu da rodi,” kazala je Cecilia Ousset, liječnica koja je izvršila carski rez. “Noge su mi se tresle kad sam je vidjela, bilo je to kao da gledam vlastitu kćer. Ta djevojčica nije u potpunosti razumjela što se događa.”

Prema procjenama, godišnje se u Argentini obavi oko 450 000 pobačaja u nesigurnim uvjetima. Zabrana pobačaja nije smanjila broj zahvata, već samo ugrozila živote i zdravlje brojnih žena.




(Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.