19.3.2019. 16:00
0
Erdogan poziva Novi Zeland da Tarranta kazni smrtnom kaznom: Ankara će natjerati napadača da plati za svoja djela
Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan pozvao je vlasti Novog Zelanda da ponovo uvedu smrtnu kaznu u slučaju napadača koji je ubio 50 ljudi u dvije džamije u gradu Christchurch.

On je tokom mitinga u sjevernom dijelu Turske upozorio da će Ankara natjerati napadača da plati za svoja djela ukoliko to ne učini Novi Zeland. 

Australijanac Brenton Tarrant /28/ optužen je za ubistva u subotu, 16. marta, nakon što je dan ranije pucao na vjernike tokom molitve u dvije džamije. 

"Gnusno si ubio 50 naših braće i sestara. Platićeš za ovo. Ukoliko te Novi Zeland ne natjera na to, mi znamo kako da ti naplatimo, na ovaj ili onaj način", rekao je Erdogan bez obrazloženja. 

Erdogan je napomenuo da je Turska pogriješila kada je prije 15 godina ukinula smrtnu kaznu, te da bi Novi Zeland trebalo da pronađe pravno rješenje kako bi napadač iz Christchurcha mogao biti osuđen na smrtnu kaznu. 

"Ukoliko parlament Novog Zelanda ne donese odluku, ja ću nastaviti da im to stalno napominjem. Mora se preduzeti ono što je neophodno", izjavio je Erdogan. 

Turski predsjednik pokazao je tokom mitinga video-snimak napada koji je napadač objavio uživo na Facebooku, kao i odlomak iz "manifesta" koji je napadač objavio i koji je ova društvena mreža kasnije uklonila. 

Postupak Erdogana kritikovao je ministar spoljnih poslova Novog Zelanda Vinston Peters, koji je turskom kolegi Mevlutu Cavusogluu rekao da bi prikazivanje tog snimka moglo da ugrozi državljane Novog Zelanda u inostranstvu. 

Erdogan tvrdi da je napadač izrekao prijetnje protiv Turske i turskog predsjednika, te da želi da protjera Turke iz evropskog dijela zemlje. 

Bezbjednosni izvor u Turskoj izjavio je da je Tarrant 2016. godine u dva navrata posjetio Tursku. 

(Srna / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.