28.3.2019. 15:18
0
Spomenik Aleksandra Velikog uskoro i u Atini
U centru Atine bit će postavljen spomenik Aleksandra Velikog, visok 3,5 metara, prenosi grčki list Kathimerini.

Spomenik je djelo jednog od najpoznatijih grčkih skulptora Yannisa Pappasa.

Do sada je Aleksandar Veliki u Grčkoj imao spomenik samo u Solunu, a najveći spomenik jednog od najvećih vojskovođa u istoriji podignut je na centralnom trgu u Skoplju, glavnom gradu Sjeverne Makedonije.

Nedavno su se u medijima pojavile i spekulacije da su se vlasti Sjeverne Makedonije i Grčke dogovorili za  razmjenu spomenika, odnosno da skopski Aleksandar Veliki bude premješten u Atinu, a sa druge strane, atinski spomenik Trkač bude postavljen na mjestu Aleksandra Velikog u Skoplju.

Vlasti i u Atini i u Skoplju ubrzo su demantirale ove informacije, i naglasili da Prespanski sporazum jasno reguliše status spomenika koji su postavljeni na glavnom trgu u Skoplju, a odnose se na period i ličnosti antičke Makedonije.


(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.