29.3.2019. 9:28
0
Njemačka produžila zabranu izvoza oružja u Saudijsku Arabiju za još šest mjeseci
Njemačka vlada saopćila je u četvrtak kako će produžiti za narednih šest mjeseci zabranu izvoza oružja Saudijskoj Arabiji koja je zategnula veze s evropskim izvoznicima oružja s kojima njemačke kompanije imaju zajedničke programe.

Evropski saveznici kritizirali su njemačku zabranu koja je uslijedila nakon ubistva novinara Saudijske Arabije Jamala Khashoggija, budući da su dovedene u pitanje  milijarde eura vojnih narudžbi, uključujući i ugovor vrijedan 10 milijardi funti (13,27 milijardi dolara) za prodaju 48 aviona Eurofighter Typhoon Rijadu koji vodi britanski BAE Systems.

Zamrzavanje izvoza oružja izazvalo je nesuglasice u njemačkoj vladi između konzervativaca kancelarke Angele Merkel  i koalicijskih partnera  socijaldemokrata.
"Zabrana će biti produžena za još šest mjeseci, do 30. septembra", navodi se u saopćenju glasnogovornika vlade Steffena Seiberta.

"Tokom tog razdoblja neće se odobravati novi  zahtjevi za izvoz", rekao je Seibert.

Ali u pokušaju ublažavanja zabrinutosti francuskih i britanskih partnera, njemačka vlada je također pristala produžiti za devet mjeseci izvozne dozvole koje su već bile odobrene, pod uslovom da se kompanije obavezuju da neće isporučivati gotove sisteme naoružanja do kraja godine.

Ova odredba oslobađa proizvođače  obaveze ulaska u skupi i dugotrajni proces podnošenja zahtjeva za novu licencu, prenosi Reuters.

Vlada je također pozvala Francusku i Veliku Britaniju da osiguraju da bilo koji sistem naoružanja isporučen Saudijskoj Arabiji ili Ujedinjenim Arapskim Emiratima ne bude raspoređen u sukobu u Jemenu.

Vlada je također saopćila kako će pronaći načine da pomogne privatnom brodogradilištu Peene u Njemačkoj, koje je zabranom spriječeno za dovršavanje i isporuku brodova koji su izgrađeni  za  obalnu stražu  Saudijske Arabije.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.